De 25-urige werkweek uit de kast?

By oktober 22, 2013Nieuws

Werkloosheidcijfers

De werkloosheid nam volgens de CBS-cijfers in september 2013 met 2 duizend toe tot 685 duizend personen. Dat is 8,6 procent van de beroepsbevolking.  Het aantal WW-uitkeringen nam in september toe tot 400 duizend. Hiermee is de stijgende trend in de werkloosheid in het algemeen minder sterk geworden. Maar tegelijkertijd is het aantal WW-uitkeringen voor 55-plussers gestegen met 1,3 procent, tot 104 duizend. Dat wil zeggen dat de WW-uitkeringen van 55-plussers ruim 25 % uitmaken van het volledige aantal WW-uitkeringen.

Terecht maken veel mensen zich zorgen over de stijgende werkloosheid in het algemeen en de jeugdwerkloosheid in het bijzonder. Schoolverlaters die niet aan het werk komen: ik heb het zelf ook meegemaakt in het onderwijs in de jaren 70 van de vorige eeuw. En we kennen de schrijnende beelden van de crisis in de jaren 80. Maar is er na de jaren 80 inderdaad een “lost generation” ontstaan van jongeren die nooit meer aan de bak zijn gekomen? Volgens mij niet. Ik geloof er dus sterk in dat als de crisis echt afneemt, de jongeren van nu snel weer nodig zullen zijn op de arbeidsmarkt. Ik raad de werkloze jongeren aan de tijd dat ze geen werk vinden te gebruiken om zichzelf verder te ontwikkelen, om hun kansen op de toekomstige arbeidsmarkt te vergroten.

Zorg

Mijn speciale zorg gaat uit naar de mensen van mijn eigen generatie, de 50-plussers die op grote schaal hun baan verliezen en voor wie de kans om ooit nog terug te komen op de arbeidsmarkt steeds kleiner wordt naarmate ze ouder worden. Natuurlijk zullen de meeste oudere werklozen nog recht hebben op 3 jaar WW-uitkering. Dat is een goede regeling en maakt de klap in eerste instantie minder groot. Maar na die 3 jaar houdt dat recht op WW op en vervallen de meesten in de bijstand of, in veel gevallen, in het niets. En dat terwijl het moment van pensionering steeds verder weg komt te liggen. Hierdoor ontstaat er voor veel van de oudere werklozen een gat van soms meer dan tien jaar zonder goede voorziening, terwijl de kans om ooit weer werk te vinden erg klein is. En daarnaast stopt de pensioenopbouw van de meesten ook, zodat hun perspectief op een redelijk pensioen na hun 70e jaar ook veel minder wordt.

UWV

 Ik weet dat het UWV iets aan dit het probleem gaat doen met het Actieplan 55plusWerkt. De voorzieningen van dat plan zijn echter meer van hetzelfde van wat het UWV altijd al gedaan heeft.  Bovendien zal er, als het plan zou leiden tot plaatsing van 22.500 oudere werklozen in werk zonder dat er nieuwe banen gecreëerd worden, sprake zijn van verdringing van jongere werklozen.

Mieke 1970

Mieke als werkloze feministe in de 70-er jaren

 Oplossing?

Is er dan geen oplossing die echt werkt, behalve het intensief coachen van werkloze individuen door goede loopbaancoaches, in de hoop dat die individuele coachees een passende baan zullen vinden?

In de jaren 70, toen ik nog actief was in de feministische beweging, is een oplossing bedacht voor de betere verdeling van werk tussen mannen en vrouwen. Die oplossing is de 25-urige werkweek voor iedereen, met daarnaast een gegarandeerd minimuminkomen voor iedereen. Dit werd gezien als oplossing voor het eerlijk verdelen van zorgtaken, maar ook voor de eerlijke verdeling van werk. Die eerlijke verdeling is in de toekomst zeker ook weer actueel vanwege het vele werk dat definitief verdwijnt.

Ik hoor veel mensen die wel werk hebben vaak klagen over hoe druk ze het hebben, en hoe weinig tijd ze hebben voor activiteiten naast hun werk. Tegelijkertijd ken ik heel veel mensen, die geen werk hebben en graag weer aan de slag zouden willen gaan. Ik begrijp natuurlijk dat er geen simpele oplossing bestaat voor dit probleem. Maar het oude idee van een eerlijker verdeling van werk is toch in ieder geval de moeite waard om te gaan onderzoeken.

Mieke Vogelpoel

About Mieke Vogelpoel

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Coaching op afstand

Vanwege coronamaatregelen is op dit moment ook coaching mogelijk via Teams.