‘DE PRO’ Interview met Mieke Vogelpoel
In deze rubriek interviewen we iedere maand een professional. Deze maand Mieke Vogelpoel.
Wil je je even voorstellen?
Ik ben Mieke Vogelpoel. Ik ben 65 jaar en al 22 jaar actief als enthousiaste (loopbaan)coach. Ik werk als ZZP-er, mijn bedrijf heet MV-Coaching. DEZE MAAND – De nieuwe filters – De Pro; Mieke Vogelpoel – Jong talent: Jeffrey van Oosterhout – Nieuws
Nieuwsbrief Icares 3
Mieke Vogelpoel
Ik woon en werk in Bilthoven en coach en train voor organisaties hun medewerkers met vragen en of problemen rond werk. Ik leid ook ieder jaar een groep mensen op tot loopbaancoach.
Kan je iets meer vertellen over de organisatie waar je werkzaam bent?
Als ZZP-er werk ik samen met 4 collega’s in het collectief LoopbaanFIT. We werken in LoopbaanFIT zodat we elkaar kunnen inspireren en ook meer zekerheid kunnen bieden aan opdrachtgevers en grotere opdrachten kunnen aannemen.
Working 9 till 5. Kan je iets meer vertellen over hoe een werkweek of werkdag er uitziet?
Mijn werkdag/ werkweek is heel verschillend. Ik heb een mooie werkruimte thuis, waar ik mijn cliënten ontvang en ook kleine groepen train. Dus meestal ga ik om 9 uur achter mijn bureau zitten, beantwoord mijn mails en doe de nodige telefoontjes. Vanaf 10 uur ontvang ik cliënten. Gesprekken met cliënten duren 1 ½ uur en ik coach maximaal 3 mensen op een dag. Ook ga ik vaak op bezoek bij opdrachtgevers of geef workshops of trainingen op een andere locatie. Maar nog steeds vind ik mensen coachen het leukste beroep van de wereld: ik verdien er mijn geld mee, maar bij elk traject en in elk gesprek ontwikkel ik ook mijzelf.
Wat is de meest opmerkelijke, positieve (of negatieve) gebeurtenis tijdens je werk . Een moment waar je als professional blij van werd? Blij werd ik van het binnenhalen van een erg bijzondere opdracht bij de Stichting Nusantara. Dat is een stichting die 3 verpleeghuizen voor mensen met een Indische achtergrond beheert. Ik ben zelf geboren in Nederlands Indië en opgegroeid in een Indisch milieu. Samen met een collega coach die ook Indisch is ga ik bewoners van de huizen interviewen om er achter te komen welke specifieke zorgbehoefte zij hebben vanuit hun Indische achtergrond. Aansluitend gaan we de medewerkers van Nusantara coachen en trainen in het geven van cultuur specifieke Indische ouderenzorg. Heel erg leuk om vanuit je eigen achtergrond dit soort werk te gaan doen en iets te kunnen betekenen voor de oudere Indische mensen.
Zijn er nieuwe ontwikkelingen, zorgen in jouw vakgebied die je wilt delen? Als een nieuwe ontwikkeling zie ik dat steeds meer jonge mensen last krijgen van “keuzestress”: ik krijg steeds meer cliënten die een studie hebben afgerond en vervolgens niet weten wat ze willen gaan doen, of al een aantal functies hebben gehad en nog niet weten welke richting ze uit willen met hun loopbaan. Ik kom ook regelmatig mensen tegen die een studie nogal willekeurig hebben gekozen, of nog steeds vanwege overwegingen die meer van hun ouders zijn dan van henzelf. Voor deze cliënten is Icares natuurlijk een prima hulpmiddel. De klassieke “midlifecrisis” komt in mijn ervaring ook steeds vroeger: zo rond de 35. Dat zou kunnen betekenen dat in de toekomst er een nieuwe crisis kan komen rond de 50.
Wat houdt je bezig binnen de samenleving / de politiek? Wat mij bezighoudt zijn de nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij. De steeds groter geworden instellingen en bedrijven, die de crisis volgens mij mede hebben veroorzaakt, worden vervangen door kleinschalige bedrijven die creatief en vooruitstrevend allerlei nieuwe ideeën op de markt brengen en door hun enthousiasme de maatschappij beïnvloeden en veranderen.
Heb je nog tips over Icares Professional? Ik heb eigenlijk geen tips voor Icares Professional. Ik werk er nu een jaar mee en ben er erg enthousiast over. Maar nog belangrijker: mijn cliënten maken er enthousiast gebruik van maken, ze worden door Icares Professional op nieuwe ideeën gebracht over hun (werk)mogelijkheden.